Kövess!


Addig kérdezősködtem, keresgéltem, amíg meg nem tudtam, hol lakom. Egy Kámor nevű helyen.

Ezt találtam róla:

"A KÁMOR NEVÉNEK EREDETÉRŐL

Kiss Lajos, a Földrajzi nevek etimológiai szótára című kötetében (Akadémiai Kiadó, Budapest 1978.) úgy vélekedik, hogy valószínűleg szláv eredetű személynévből származik. Ennek köznévi előzményeként a lengyel kamor népnyelvi szót tartja lehetségesnek, melynek jelentése: szúnyog.

Belitzky János, megyénk kiemelkedő tudású történésze másként tartotta a Nógrád megye története című kiadvány első kötetében (Salgótarján, 1972.): "A sámánok emlékét őrzik a "sámán"-t vagy "sámános"-t jelentő török nyelvi eredetű Nagybátony és Felsőlengyend közti Kámos-hegy és a Diósjenő feletti Kámor-hegy neve is. A varázslók, sámánok, táltosok vidékünkön is a mindennapi élet eligazítói sorába tartoztak."

AZ ELSŐ ÍRÁSOS EMLÍTÉSE

Talán pontosabban úgy fogalmazhatnánk, hogy a mindezidáig ismert első írásos említése 1579-ből származik. Elképzelhető ugyanis, hogy a további kutatások újabb adatokkal szolgálhatnak még Kámor történetéhez.

A nógrádi szandzsákhoz, az 1579 február 27-én kelt részletes adódefter szerint 226 helység tartozott. A felsorolt települések közt találjuk Jenőt és külön egy Kamor nevűt is. Kámor vára ekkorra már minden bizonnyal romokban állt. Lehetséges, hogy már a török hódoltság előtt megpecsételődött a sorsa, de az is elképzelhető, hogy a török maga rombolta le az egyébként számára nem különösebben nagy jelentőséggel bíró kis erősséget. Számos más példa igazolja ugyanis, hogy a törökök elpusztították azokat a védekezésre is alkalmas építményeket, (templomokat, jelentősebb kőépületeket) melyek az ellenállás fészkei lehettek. Az viszont, hogy az összeírásban külön szerepel, azt igazolja, hogy laktak még ott adófizetés szempontjából számba vehető emberek."

Forrás: http://mek.oszk.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://legyresze.blog.hu/api/trackback/id/tr621597736

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Légy része 2010.03.17. 20:10:17

Nagyon megtetszett ez a település-népszerűsítő, község-marketing kezdeményezés: Légy része! A Diósjenőt promotáló honlapon olvasható a játék pontos leírása, a történéseket twitteren is lehet követni, de blogjuk is van: Adott egy helyszín, egy kicsiny ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása